Be Like Others




Belgeseli !f'te 20 şubattaki gösteriminde izlemiştim: Konu oldukça ii seçilmiş; ancak izlerken karşınızda doyurucu bi içerik bulamıyorsunuz: Ki, bence bunun tek sorumlusu da Tanaz Eshaghian ve onun acemiliği: İran gibi muhafazarlığı üzerinden akan bi ülkede (karakterlerin de sürekli belirttiği gibi: resmi adı İran İslam Cumhuriyeti..) böyle bi film çekiyorsun; hükümet yetkilileriyle röportaj yapabiliyorsun, ameliyat olan transseksüellere ve onların ailelerine/evlerinin içine kadar girebiliyorsun; konsültasyonları dahi çekebiliyorken; tek yapabildiğin ameliyat sonrası iki "farklı.." uca savrulmuş transseksüelin karşılıklı düşüncelerini sonuç diye göstermek oluyorsa, bi durup düşünmek gerekiyo bence..

neysse,, İran'da eşcinselliğin cezası idam, ancak ameliyat olup cinsiyet değiştirdiğiniz takdirde bu legal oluyor: Ve çoğu eşcinsel de kendilerine çıkış yolu olarak bunu seçiyor-
bu noktada şöyle bi soru sormak gayet mümkün: Eğer İran'da eşcinseller rahatlıkla baskı altında kalmadan yaşayabilselerdi, bu ameliyatların oranı "bu.." düzeyde olur muydu-
bu noktada doktorumuz devreye giriyor, ve diyor ki: "Biri, birisi ameliyat olmak için geldiğinde ona ameliyatın ne kadar zorlu olduğundan, ameliyat sonrasında çekeceği ağrıların dayanılmazlığından vs..den bahsediyorum, kaçıp gidiyorlar, sadece gerçekten transseksüel olmak isteyenler buna razı oluyorlar.."
Bu yaklaşımı ben şu şekilde değerlendiriyorum:
Eet, hakkaten bu operasyonu yaptırmak isteyen insanlar var: Ancak, baskı altında olmadan.. Avrupa/Amerika gibi daha "özgür.." ülkelerde ameliyat olma isteğinin bu kadar yüksek olduğunu sanmıyorum misal.. Sorun, İran'daki yaklaşımda: siz, eşcinsel/travesti/transseksüellerin hiçbirine seçim şansı tanımıyorsunuz: Kim cinsel kimliği yüzünden taciz edilmek/işkence görmek/ya da idam edilmek ister ki: Ya gizli kalacaksınız, ya da ameliyat olacaksınız, başka seçim şansları var mı?? Ben göremiyorum şahsen..

Diğer ilginç bi ayrıntı da; transseksüellerin eşcinsellere olan garip tutumu: Artık yasaları nasıl benimsemişlerse, eşcinsellere karşı fecii bi "günahkar onlar.." yaklaşımları var, ki ohaa dedirtiyor..
Ve şu "modern.."lik meselesi: Açıkçası İran'da böylesi bi modernlikten bahsedebilmemiz için, salt bu ameliyata izin veriliyor oluşunu argüman olarak sunmak, saçmalıktan başka bişii diil..
Ayrıca, belgeseldeki kendini kadın hissetmeyi/kadın olmayı sürme çekmeye/makyaj yapmaya indirgeyen tavır da, fazlasıyla rahatsız edici..

Bu ameliyatı olanlarla ilgili doktorun verdiği istatistiklerse fazlasıyla ilginç..
33%'ü mutlu bi şekilde hayatına devam ederken,
33%'ü ameliyat sonrası oluşan komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybederken,
33%'ü intihar ediyor..

Ahmedinejad'ın "İran'da tek bi eşcinsel yok.." derken neyi kastettiğini anladım ama bu belgesel sonrası: Çünkü hepsini idam ediyorlar; ya da transseksüel olmaya zorluyorlar-
ki, dünyada bu ameliyatın enn çook yapıldığı ülke de kendileri-
onları Tayland izliyor..


5 yorum:

Soubi dedi ki...

Bu filmi nereden izleyebiliriz biliyor musunuz? yada indirebiliriz..bildiğim torrent sitelerinde bulamadım bulduklarım inmedi.ayrıca altyazısını da hiçbir yerde bulamadım. ( ing yada türkçe )

Soubi dedi ki...

cevap vermediniz?

yucitek dedi ki...

dediğim gibi ben filmi !f kapsamında izlemiştim ve şimdi amazon'da baktım, filmin dvdsi de yok: yani bu açıdan yardımcı olamayacağım size.. üzgünüm..

Soubi dedi ki...

Teşekkürler youtube dan buldum.

izlemek isteyenler şurdan izleyebilirler :

http://www.youtube.com/watch?v=BXspR1iRlz0&feature=related

:/ dedi ki...

Video acilmiyor..

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.