Zui Yao Yuan De Ju Li





'07 yapımı Tayvan filmi: Yönetmeniyse Jing-Jie Lin..
Bi psikiyatrist, sevgilisinden/işinden ayrılmış bi ses kayıtçısı ve bi kadının kesişen hikayesini anlatıyor.. Beğendim ben-
içinde bulunduğum psikolojinin de etkisini yadsımıyorum tabii..

Filmde, beni en çok etkileyen hikayelerse, Xiaoyun'la Xiaotang'ın hikayeleriydi..
Xiaotang, sevgilisinde ayrıldıktan sonra, hayatının dağıldığını düşünüyor, işinden oluyor: Sonrasında sevgilisine kaydettiği sesleri göndermeye başlıyor-
ortak gayeleri bu, ama sevgilisi onu terk edince, tek başına yapmak zorunda kalıyor..
Ülkeyi dolaşıp, çeşitli sesleri kaydedip, sevgilisine gönderiyor..
Xiaoyun'u ilk gördüğümüzde(kendi adıma spekülatif özdeşlik, anında devreye giriyor..), yeni evine taşındığını öğreniyoruz, sevgilisiyle (daha çok fuck-buddy aslında..) sorunları var, işinden memnun diil, içiyor çoğu zaman: Xiaotang'ın gönderdiği kasetler, onun evine geliyor: Dayanamayıp, açıyor zarfı: Dalga sesi.. Kayıtlar geliyor sürekli, koruda birbirlerine kur yapan sincaplar ("gagaga.."), buğday tarlalarındaki başakların hışırtıları, okullu çocukların bağırışları, bi tür eğlence/kutlama akşamı (ki, en bi şahanesi buydu..) vs..
Dayanamıyor Xiaoyun: Atlayıp motoruna kayıt yapılan yerleri bulmaya gidiyor: 12 gün sonra buluyor koruyu.. Sonrasında balık pazarını.. Benzini bitiyor: Sonra parası- hesabı bloke ediliyor daha doğrusu..
Yalnız ikisi de.. Çok yalnız -hep..
Ülkenin en güney ucunda (ki, "uzak.." bağlamında film de adını buradan alıyor..) karşılaşıyorlar: Dalga seslerini dinliyorlar, birbirleriyle tanışmadan.. Bitiyor film..

Tabii, oldukça zorlama bikaç sahne vardı, bi tanesi, dalgıç elbisesiyle yolda yüzme sahnesi, diğeri de Xiaotang'ın psikiyatristi dolandırıcılardan kurtarması.. Ama pek de göze batmıyor işte..

Bunun dışında, müzikleri/sesleri mükemmel.. Görüntü yönetmenliğindeki minimal tavır da..
Sevdim..

*: Filmin benim için başka bi önemi de, şimdi çok saçma bulduğum bi sebep (ilişki..) yüzünden ara verdiğim film izleme olayına dönüşüm için seçtiğim "başlangıç.." olmasıydı: 42 gün sonrasında.. 19 aralık 2008'de..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.