Winter's Bone


'10 yapımı Debra Granik filmi Winter's Bone, Amerika'nın taşrasında geçen filmlerden.. Ve fakat temiz yüzüne odaklanmıyor Amerika'nın..

Hikayesi kısaca şöyle gelişiyor: Jessup meth üreten bir kayıp, ailesinin geride kalan 4 üyesinden anne, psikolojik sorunları olduğu için iki kardeşine Ree bakmak zorunda kalıyor.. Günleri bu şekilde geçerken, bir gün şerif gelip, Jessup'un mahkemeye gitmesi gerektiğini, yoksa ipotek sonucu icra işlemlerine başlanacağını söylüyor.. Ve Ree'nin mücadelesi de bu noktada başlıyor.. Ölü ya da diri, bir şekilde babasına ulaşmaya çalışan Ree, her seferinde engelleniyor, dayak yiyor, para bulmak için orduya katılmayı bile göze alıyor; ancak bunlar bir işe yaramıyor.. Amcası Teardrop'ın devreye girmesiyle de sorunlar çözülmeye başlıyor..

Filmin birden fazla koldan temalarından en çok ikisi öne çıkıyor: Sorumluluk ve kapalı yaşamlar.. Herkesin -bir şekilde, uyuşturucu üretimi/satışı işine bulaştığı yörede kimse bundan bahsetmiyor, bahsetmeyi geçtim, bahsetme şüphesi olanlar bile cezalandırılıyor: Ailesini kurtarmak için yola çıkan Ree'nin gittiği her yerde kötü karşılanması bu yüzden: Babasını şerifle konuştuğu için öldüren kişi/ler, onun da bir benzerini yapacağından endişe etmeye başlayınca göz dağı veriyorlar.. Ree'yse kendini anlatamıyor, babasının katiline değil, bir şekilde babasına ulaşması gerektiğini kimse kabul etmek istemiyor.. Filmin çizdiği bu kapalı toplumlar ve sonuçları konusunda birçok örnek izlediğimiz için, film bu konuda yeni şeyler söylemiyor..

Ree'nin dramıysa can yakmaya son derece müsait: Daha 17 yaşında olan bir kızın üzerine yüklenen sorumluluklardan kaçamaması, üstüne de savaşmak zorunda kalması hayatın adil olmadığını bir kez daha gösteriyor.. Annesine fikir danışmaya çalıştığı sahne filmin en can alıcı sahnelerinden.. Tek başına olma ve bu yükün ağırlığı altında ezilmesine rağmen kaya gibi durmasını da biliyor Ree.. Bir nevi gerçek El Laberinto Del Fauno: Ancak bu defa gerçek öylesine ağır ki, sığınılacak bir hayal gücü bile bırakmıyor..

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bence bi boka benzememiş kusura bakma da pampa

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.