Legend Of The Guardians: The Owls Of Ga'Hoole


'10 yapımı Zack Snyder filmi Legend Of The Guardians: The Owls Of Ga'Hoole, animasyon tekniği üstün olmasına rağmen, oldukça vasat bir film: Açıkçası başına oturduğumda daha iyi bir şey bekliyordum, Zack Snyder'a karşı olan önyargımı bile bir kenara bırakmış durumdayım, ancak kendisi -yine ve kim bilir kaçıncı kez, beni şaşırtmayacak bir işe imza atmış..

Kathryn Lasky'nin aynı adlı kitabından uyarlanan The Owls Of Ga'Hoole'un hikayesiyse şöyle: Bir baykuş ailesinin Tytolar adına köle ya da asker olarak yetiştirilmek üzere iki (sonradan üç..) yavrusu kaçırılır, iki kardeş farklı yapıda oldukları için biri saf Tyto olmaya çalışırken, kahramanımız kendi ekibini kurarak Tytolara karşı "guardians.."la birlikte çarpışır.. Kardeşini -istemeden de olsa, yaralayan kahramanımızla birlikte tüm baykuş dünyası mutlu sona ulaşır, devam filmleri için açık kapı bırakılır..

Kitabın/filmin İkinci Dünya Savaşı'nın bir alegorisi olduğunu anlamamak için gerizekalı filan olmak gerekiyor, öncelikle bunu belirtmeliyim: "Saf.."lık titriyle yolan çıkan örgütlenmenin Hitler Almanyasını, "guardian.." baykuşlarınsa "uzaktaki.." Amerika'yı sembolize ettiğini anlamama ihtimaline karşı film sürekli tetikte.. Eh, böylesi bir durumda filmin kategorizasyonuna bakmak gerekiyor, ki, Snyder'ın bu konuda ne kadar da takıntılı olduğunu-
dahası, yeni bir Roland Emmerich vakası olma yolunda hızla ilerlediğini düşünürsek, onca proje arasında bunu seçmesi de oldukça manidar tabii..
Sürekli uzaktaki Amerika'nın her daim güçsüzleri/tüm dünyayı koruyacağını kafalara kazımaya uğraşan filmin, bu "görev.."i zevkle ve üstelik kendi iyiliğinden dolayı yaptığını düşünmemizi isteyen kitap/film ekibine sormak gerekiyor: Afganistan, Irak hakkında ne düşünüyorsunuz diye??
Filmin bir de fecii zorlama mizahı var ki, insan tiksiniyor..

Animasyon açısından çıtasını yüksek tutuyor film tutmasına da, burada da şöyle bir durum var: "Dönem filmleri.."ndeki atmosferi ve prodüksiyon açısından o dönemi başarıyla yansıtmayı başarı kriteri olarak değerlendirmiyorum çok uzun zamandır, bir benzeri de animasyon sektörü için geçerli: Bir animasyonun teknik açıdan iyi olması günümüzdeki şartlar düşünüldüğünde artı bir özellikten ziyade, minimum gerekliliğe dönüştüğü için, teknik başarısı da malesef The Owls Of Ga'Hoole'u kurtarmaya yetmiyor, ancak şu var: Onca teknik emeğe üzüldüm açıkçası..

Zack'e verecek sadece tek bir kredim kaldı: Eğer bir sonraki projesini de batırırsa bir daha filmlerini izlemeyeceğim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.