American Beauty


[Sonunda Sizden Gelenler seçkisi bitiyor.. İlk kez denediğim ve muhtemelen bir daha denemeyeceğim böyle bir şeçki için mail gönderen herkese teşekkür ediyorum..]

'99 yapımı Sam Mendes filmi American Beauty'yi genel olarak sevmiyorum zira sol gösterip, sağ vuran bir film kendisi.. Sevdiğim birkaç vurucu anı var ancak, eleştiri gibi başlayıp, doğrudan konvansiyonel bir anlatıya yönelmesini samimiyetsiz buluyorum..

Hiç de öyle görünmeyen (klasik..) banliyö hayatına odaklanan filmin hikayesiyse kısaca şöyle: Bir aile var, kızları ergen liseli, anne işkolik bir duyarsız, babaysa sorunların farkında olan pedofil biri, birisi.. Yan komşuları orduda çalışan homofobik bir gayse, uyuşturucu satıcısı oğlu ve sinirleri alınmış karısıyla birlikte yaşıyor, bir de "güzel.."imiz var tabii.. İşler karışıyor, aile dağılıyor vs..

Filmin en çok hoşuma giden repliği "en az sorumluluk gerektiren işi istiyorum.." Ve fakat bunun dışında film, başlangıçta verdiği imajın tam aksi yönüne doğru kaymaya başladığında tahammül sınırlarım da zorlanıyor haliyle.. Ve o bahsettiğim sahne de Lester'ın Angela'yla yatmak üzere olduğu sahne.. Bu sahnenin ardından film öyle bir kırılıyor ki, ~2 saate yakın anlatılanlar bir kenara itilip, konvansiyonel sinemanın o bildik kuralları işlemeye başlıyor.. Sekse dair tüm göndermelerin dışlandığı bu son bölümde, Lester ölüyor.. Ve elimizde "üzülen.." aile bireyleri kalıyor..

Banliyölerde her şeyin göründüğü kadar temiz olmadığının kim bilir kaçıncı örneği olan film, görünenle gerçek arasını ters-yüz ediyor etmesine de, kullandığı figürlerin de altını o kadar iyi doldurmuyor, eh, aslına bakarsanız ucundan bir freak-showu, sirk geçidini de andırmıyor değil.. Eni-konu işlediği karakterimiz Lester'sa sebebini anlayamadığımız bir "uyanış.." ertesinde eşine, departman yöneticisine, sisteme karşı çıkıp, "farkındalık.." yaşıyor.. Bu noktada filmin de bir trüğü var, eşi Lester'ı aldatıyor, Lester'sa eşini aldatmıyor.. Önemsiz gibi görünen bu ayrıntı üzerine saatlerce konuşabilirim: Evliliğindeki tüm sorumluluklarını yerine getirmesine rağmen, eşi onunla sevişmiyor.. Dahası aldatıyor, Lester eşini nasıl görüyorsa biz de onu o şekilde görüyoruz, hatta onu yaptıkları için destekliyor olmamızı da bekliyor film.. Bense bu tavırdan hoşlanmıyorum..

*: Bu yazıyı Britney Spears - Hold It Against Me eşliğinde yazdım (ne var??)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.