Büyük Adam Küçük Aşk


Handan İpekçi'nin '01 yapımı filmi Büyük Adam Küçük Aşk içerik açısından hiçbir sorun taşımamasına rağmen, teknik açıdan sorunlu bir film..

Hejar, annesi ve babası ölmüş küçük bir Kürt kızı: Dedesi Abdo onu İstanbul'a bir avukatın yanına getiriyor, ancak birkaç gün sonra eve baskın düzenlendiğinde avukat ve evde kalan iki militan öldürülüyor.. Korkan Hejar, karşı dairedeki Rıfat Bey'de kalmaya başlıyor: Ancak bu ikisi için de o kadar da kolay değil..

Film, çevrenizde bolca görebileceğiniz tipik ulusalcı reflekslere sahip, emekli bir yargıç karakteri konu ediyor: Kürtçe'yi duymaya bile katlanamayan, yasaklayan, yanındaki çocuğun Kürt olduğunu söylemektense "Almanya'da yaşıyor" diyecek kadar kompleks sahibi (ki, bu batı özentiliğini çok iyi vurgulayan bir enstantane), kendi dilinin İngilizce karşısındaki konumundan rahatsız olan vs vs: Hejar'sa tek kelime Türkçe bilmeyen bir çocuk, küçük bedeninin kaldıramayacağı travmalar yaşıyor, travmalarının kabus/çiş yapma gibi fiziksel etkileri de oluyor, Rıfat Bey'in deyimiyle bir "inatçı Kürt.."
İkisi ortak paydada buluşmaya çalışıyorlar: Yarı Türkçe, yarı Kürtçe konuşarak..

Geride iki ayrı kadının da dramı var: Aşkına karşılık bulamayan bir Müzeyyen Hanım ve kimliğini saklamak zorunda kalan Sakine/Rojbin.. Müzeyyen, naif bir umutla Rıfat'a aşkını ilan ediyor, resmini yapıyor; Rojbin'se Kürt olmasına rağmen Sakine adını kullanıp Türkçe konuşuyor, Rıfat'ın görmezden geldiği kimliğini ancak Hejar sayesinde kabul ettiriyor..

Buna karşın filmin zaten ağır olan konusu, sürekli çalan müzik yüzünden iyice şerbetleniyor: "Bu memleketin hali niye böyle??" diye ağlayıp sayıklamama sebep olan kimi sahnelerde müzik kullanılmasaydı belki biraz daha dirayetli olabilirdim.. Handan İpekçi'nin bu tercihi filme zarar veriyor açıkçası, oysa kurmacadan ziyade ortadaki şey belgesel gibi duruyor..
Kaba sembolizm de filmin diğer bir eksi yönü: Rıfat'ın sürekli iki kağıt arasında gidip gelmesi, Hejar ve Rıfat arasındaki kimi anlar (kızın fotoğrafı yere atması/adamın kızması vs..) filmi, nasıl desem, yüzeyselleştiriyor..

Oyunculuklar çok iyi, Hejar rolündeki Dilan Erçetin pırıl pırıl, Füsun Demirel'e zaten aşığım, Rıfat rolündeki Şükran Güngör de son derece iyi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.