Martyrs


Martyrs, orta metraj bi film olsa (Lucie'nin intiharına kadar olan bölümü kastediyorum..) akılları baştan alırdı: Ki, oraya kadar alıyor zaten.. Sonrasında kulvar değiştiriyor-
Miike geliyor aklıma nedense (pff, bunun da filmografisine gireceğimiz gün/ler gelecek..), mükemmel bi tercihle melodram gibi başlayan Odishon'u nasıl da dehşet bi hale sokuyorsa, bu filmdeyse tam tersini görüyoruz: Muhteşem bi ilk yarıdan sonra, film gayet köklerini türün ilk örneklerine uzatıp: Metafiziğe savruluyor-
"kör katharsisim gözüne.." olmadığı sürece aslında buna da ses çıkarmam ve fakat, Martyrs bunu fazlasıyla sığ bi biçimde gerçekleştiriyor (gelicem umarım..)

Lucie'nin intiharı sonrasında geçiş bölümü var: Annesiyle konuşuyor Anna, sonra odayı buluyor, diğer kızı kurtarıyor ve o da öldürülüyor.. Anna'ysa yeni "kurban.." olup işkence görmeye başlıyor..
Filmin zaman zaman burun sızlatmayı başaran dramı bu bölümden sonra atıl hale geliyor, daha doğrusu beklendiği şekilde gelişmiyor: V For Vendetta'daki gibi bi "uyanış.."ı hazırlayan bu sahneleri içiniz parçalanarak izleyebileceğiniz gibi, bense ezoterik kültün başındaki ablanın "kadınların daha hassas olduğunu öğrendik.." (ya da benzeri.. tam hatırlayamadım şimdi..) minvalindeki cümlesinden sonra, mizojininin nasıl işlevselleştirilebileceği şeklinde (de..) izlemeyi uygun gördüm-
açıkçası bu sahnelerin, anlatıya ne kadar katkısı olduğu (da..) tartışılır: Bu tür filmlere teşne olanlar için hiç de abartıldığı kadar "gore.." diiller ayrıca..
Yüz derisi haricindeki tüm vücudu yüzülen Anna'nın gözlerinin "o.." hale gelmesinden sonraysa, film şirazeden çıkıyor-
bu noktada, benimsediğiniz dünya görüşüne göre, Passion Of The Christ'tan Contact'a kadar geniş bi yelpazeyi tarayabilirsiniz..

neysse,, atmosfer açısından belli bi düzeyin üzerinde bi film Martyrs, ve fakat hepsi bu: Korku ve dram öğelerini gore'a kaymadan ve Martyrs'e göre çook daha başarılı bi şekilde harmanlayan bi film içinse, ilk tercihimiz Honogurai Mizu No Soka Kara olmaya devam edecek..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.