Hedwig And The Angry Inch


Dünyanın en özel yönetmenlerinden John Cameron Mitchell'ın kendi oyunundan uyarladığı bu ilk filmi Hedwig And The Angry Inch, müthiş bi -ilk, film: Ne denebilir hakkında pek bilmiyorum açıkçası, çünkü doğrudan izleyicinin duygularını harekete geçiriyor.. Öylesine "ağır.." bi film ki, bundan mizah üretmekten başka bi çaresi olmayan Hedwig'i alıp böyle sıkıca sarasınız geliyor..

Hedwig, bi erkek olarak dünyaya geliyor, tam da Berlin Duvarı'nın inşa edildiği sene.. Büyürken babasının (ve bazı diğer kişilerin..) tacizine uğruyor, annesi babasının Hedwig'i taciz ettiğini fark ettiğinde onu evden kovuyor.. Hedwig okula filan devam ediyor, 26 yaşına kadar herhangi bi cinsel tecrübesi olmadığını öğreniyoruz, bi gün harekete geçiyor ve bi askerle yakınlaşıyor, ertesi gün onunla sevişiyorlar.. Ve aşık oluyorlar birbirlerine.. Ancak Doğu Almanya'da olduklarından evlenmek için vücut muayenesinden geçmek zorundalar, Hedwig, sevdiği adam için ameliyat olmayı kabul ediyor.. Ve fakat bu ameliyat beklendiği gibi gitmiyor ve önünde 2.5 cmlik bi "çıkıntı.." kalıyor.. Albayla Amerika'ya taşınıyorlar ve orada günleri çok kötü geçiyor: Sıkıcı -bildiğin..

Eşinden boşanan Hedwig, zamanını çocuk bakarak ve oral takılarak geçirirken, grup kurmaya karar veriyor, ilk akşamında sadece 5 dinleyicisi oluyor ve burada Tommy'ye bi mesaj veriyor (olağanüstü bi şekilde..)
Tommy'yle birlikte süfer günler geçirip, ona rock kültürünü öğreten, sahne adını veren, birlikte süfer konserler veren Hedwig, bi ayrılıkla daha yıkılıyor, ama bu darbe çok daha derinden vuruyor onu: Tommy, Hedwig'in şarkılarını da çalıyor ve zirveye çıkıyor..

Kendine başka bi grup kuran Hedwig, konserlerine devam ediyor, bi yandan da Tommy'yle olan davası ve o davayı lehlerine çevirmek için saçma sapan çözümler bulan menajeri, yeni ilişkisi ve egosuyla boğuşuyor.. Giderek dibe batıyor Hedwig, önce sevgilisini, sonra grubunu kaybedip, sokaklarda fahişeliğe kadar "düşüyor.." O gecelerden biri, birisinde Tommy, limuziniyle geliyor ve ona şarkılarda ikisinin adlarının birlikte yazılacağını söylüyor, kaza yapıyorlar ve ardından -yeniden, yükselen Hedwig, korkunç bi özyıkım şovuna imza atıyor: Aynı anda Tommy'nin (daha doğrusu kendi yazdığı..) şarkının sözleri yardımına geliyor..

Başından beri önceden belirlenmiş kutsal aşka inanan ve onu bekleyen Hedwig, bunun yanlış olduğunu anladığında, ayaklarıyla zemini itebiliyor ancak ve yeni bi beste yapabiliyor..

Tabii, film müzikal olduğu için bu bilgileri kah şarkılardan, kah Hedwig'in sahne şovu öncesindeki konuşmalarından öğreniyoruz, ki, bu açıdan filme müthiş bi katkı sağlıyorlar.. Şarkılar ve şovlarsa hakkaten olağanüstü.. John Cameron Mitchell'ın müthiş oyunculuğunu, peruklarını ve pek şirin ötesi aksanını da hesaba katmak gerekiyor tabii..
İkiye bölünmüşlerin filmi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.