The Simpsons Movie


'07 yapımı David Silverman filmi The Simpsons Movie, bir çevre ve aile güzellemesi.. Ancak, kült-klasik dizinin herhangi bir bölümünden çok daha vasat.. Bunun sebeplerinin "tam.." olarak ne olduğunu kendimce bulabilmek için yazmadan önce bir kez daha izledim..

Hikayesi kısaca şöyle: Springfield Gölü, kirlilik seviyesi olarak o kadar uç noktalara ulaşır ki, canlılar mutasyon geçirmeye başlar, bunun üzerine şehrin üzerine camdan bir kubbe kapatılır, sorumlusu Homer (ve ailesi..) linçten son anda kurtularak, Alaska'ya giderler.. Marge şehrin yok edileceğini öğrendiğinde onları kurtarmak için çocuklarla beraber yola çıkar, Homer da bir Inuit kadınının yardımıyla aydınlanma yaşayarak çözüm bulmaya çalışır ve başarıya ulaşırlar.. Şehir kurtulur..

Evet, politik açıdan son derece yerinde giydirmeler, popüler kültür referansları, açılıştaki müthiş kendine-göndermeli yapı, alışık olduğumuz Bart-Homie ilişkisi, Lisa'nın fecii politically correct yapısı, ekoloji dostu bir ana-hikaye vs: Her şey yerli yerinde.. Ancak eksik bir şeyler var bu filmde..
Sondan başlayalım: Film, her ne kadar çevre konusunda "vaaz.." verse de, finale doğru bu tavrını adeta unutarak meselesini başka yöne taşıyor: Şehir kurtuldu, evet ama ya sonrası?? Zira göl hala kirli..
Şuna bağlasam çok mu abartırım: Filmde, işlenen suç (günah??) ve bunun cezası (kefaret??) ana konu aslında: Tüm şehir halkı gölü kirlettiği için kubbeye kapatılıyorlar ve dış dünyayla bağlantıları kesiliyor: Adeta modern bir Sodom ve Gomore veya ona benzer bir felaket öncesi.. Bu noktadaysa, devreye Homer giriyor: Ki, o da aynı sebeple güdüleniyor: Kendisini terk eden ailesini geri kazanmak için-
hıristiyan terminolojisi yerine varoluşçu terminolojiyi de devreye sokabilirdim ancak, gerek duymadım..

Açıkçası Family Guy sonrasında Simpsons'tan uzaklaşmaya başlamıştım (American Dad'i söylememe gerek yok sanırım..), filmi de sanırım bu yüzden sevemedim.. Biraz, nasıl desem, "naif.." ve fazlasıyla "mesaj kaygılı.." Ancak asıl önemli sebebi, bu film konusunu herhangi bir dizi bölümünde de gayet rahat anlatabilirlerdi, ~1.5 saate neden yayma gereği duydular, hala sebebini bulabilmiş değilim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.