Baise-Moi


'00 yapımı Coralie Trinh Thi ve Virginie Despentes'ın birlikte yönettiği Baise-Moi, kendisinden çok, içeriğindeki gerçek seks sahnelerinin kopardığı gürültüyle anılan, ilk kez !f'te izlediğim bir filmdi.. İlk izlediğimde de sevmemiştim, şimdi yeniden izlediğimde de sevmedim-
pierre'e dvdsini benimle paylaştığı ve despentes'ın soyadının nasıl okunduğu konusundaki yardımları için de teşekkür edeyim yeri gelmişken..

Filmin konusuysa şöyle: Manu var, sürekli nevrotik ve dead-pan takılan bir ablamız: Nadine'se handiyse nemfoman bir fahişe.. Manu tecavüze uğradıktan ve kardeşini öldürdükten sonra kaçma planları yaparken Nadine'le tanışıyor.. Ve ikisi hırsızlık ve seri katillik kariyerlerine başlayıp, takılıyorlar.. Bir seks kulübünde bulunan herkesi öldürdükten sonraki işlerinde Manu öldürülüyor, intihar edemeyen Nadine'se yakalanıyor..

Bonnie & Clyde, Thelma & Louise ve Natural Born Killers (belki biraz da Henry..) filmi izlerken akla ilk gelenlerden bazıları.. Ancak, içeriğindeki şiddet bir yana, film daha çok gerçek seks sahneleriyle anılıyor.. Bu alandaki ilk örneklerden biri, birisi olan film, benzerlerinin de pıtrak gibi çoğalmasında rol oynadı, hatta !f de filmin bu yönünü fazlasıyla öne çıkararak, filmin hafızalarda "porno.." olarak kodlanmasında ciddi bir rol oynamıştı.. Ancak, film izlenmeye başlandığında o sahnelerin çok az olduğunun anlaşılması da beraberinde bir hayal kırıklığı yaratmıştı-
işte bu noktada, filmin sırf satmak için böyle bir yöntemi seçtiğini anlamak çok da zor olmuyor..

Halbuki, filmin odaklanmaya çalıştığı bir nokta var Manu üzerinden, ancak, altını öylesine boş bırakıp, seks ve öldürme anlarına ve abuk subuk repliklerin cazibesine öylesine kapılmış durumda ki, tüm meselesini öteledikçe öteliyor.. Tecavüze uğrayan Manu'nun, misandriden misantropiye geçişini yansıtmada en büyük sorun oyuncunun kendisinden kaynaklanıyor: Cidden Manu rolündeki abla (imdb'ye bakmaya üşenmek..) yol boyunca kadınlığını "keşfederken..", aslında yine obsesif-kompulsif karakter yapısının elinden kaçamıyor..

Manu'nun, temel sorunu, seksi "kötü..", aşağılık bir eylem olarak kodlaması: Ağır-klasik Katolik bakış açısının ürünü olan bu düşünce/delüzyon, muhtelemen tecavüzden de önce vardı, ancak "cezalandırılma/cezalandırma.." döngüsünü başlatma için katalizör görevi gördüğü de muhakkak.. Ve Manu, dediğim gibi kadınlığını keşfetse de, onunla barışamadığı için, genital bölgesini kesip, seviştikten sonra erkekleri öldürüyor..

Nadine'se neden böyle bir etkinliğin içinde?? Film buna asla cevap vermeye yeltenmiyor ve bu da karakteri öylesine havada bırakıyor ki, "yani??" derken buluyorsunuz kendinizi..

Kötü bir film Baise-Moi: Daha kötülerini de gördük gerçi..

*: Bu yazıyı, Rachel Loshak - China Doll eşliğinde yazdım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.