Saw


James Wan yönetimindeki '04 yapımı Saw, peşinden 6 devam filmini de getirerek, adeta '80lerdeki seri-katil furyasını yeniden yaratmayı başarabilmiş, her ne kadar sonrakilerini takip etmesem de, görece düzenli bir şekilde ilerleyen, eli yüzü düzgün bir yapım..

Jigsaw n/ickli bir katilimiz var: Lawrence'ın dediği gibi aslında teknik olarak katil değil, sadece düzeneği kurup, az bir olasılıkla kurtulmayı başarabiliyorsunuz.. İzlediğimiz ana öyküdeyse oldukça fazla sayıda kurbanı var Jigsaw'ın: Lawrence, Adam, Zep ve Lawrence'ın eşiyle çocuğu..

Açıkçası, film ~2 saat boyunca tek-mekan gerilimi yaratamayacağının farkında: Gerilimi belli bir dozajda tutabilmek içinse ölümleri, Lawrence ve Adam'ın hatırladıklarını, Lawrence'ın eşi ve çocuğuyla Zep'in yaşadıklarını da araya sıkıştırıyor-
tüm film boyu tek mekan gerilimini yaratabilmeniz içinse Alfred Hitchcock olmanız gerekiyor (Rope, özellikle de Lifeboot..)

Açıkçası filmi izlerken, türün belli başlı örneklerinin iyi yönlerinin alınıp kullanıldığı da fark ediliyor: Özellikle Jigsaw ve Zep bağlantısı, The Silence Of The Lambs'teki Hannibal ve Buffalo Bill'i akla getiriyor-
zep, "aslında.." katil olmasa da..
Jigsaw'ın giydiği hayvan başlı kıyafet, Wicker Man'de de kullanılmıştı..
Ayrıca, Jigsaw'ın kendine özgü mizah/oyun anlayışı da uzaktan Freddy'yi andırmıyor değil..

Hepsinin ötesinde film tüm gücünü finalindeki twistinden alıyor: "Sahnede silah varsa patlamalıdır.."ın bir kez daha gerçekleştiğini gördüğümüz an, hakikaten oha olsak da, bir sonraki izleyişte film o kadar keyif vermemeye başlıyor: Dahası, anlamayanlar için şeklindeki twist sırasındaki tüm ayrıntıların hızlı bir şekilde geçmesi de bir garip..

neysse,, filmin verdiği mesajlar nedir?? diye didikleyecek olursak, öncelikle uyuşturucu bağımlısı ablamıza Jigsaw'ın verdiği derse bakalım: Nedir?? Uyuşturucu kullanarak "sana bahşedilen.." bedenin ve hayatın kıymetini bilmiyorsun.. O zaman seni bir sınava sokalım.. Kendini bir başkasını öldürerek kurtaran ablamız, "hayatın çok değerli olduğunu bana gösterdi.." derken, "uyuşturucu kullanmayın.."ı da alttan vermeyi başarabiliyor..

Diğeriyse, Lawrence ve "hayat bağları..": Bir ailesi, iyi bir işi var: Ama o, ailesine yalan söylüyor: Ailenin toplumu nasıl da ayakta tuttuğunu söylememe gerek yok sanırım: Ailesinin kıymetini anlaması için Jigsaw böyle bir "iyilik.." yapıyor Lawrence'e: Ayağıysa işlediği günahın "kefaret.."i oluyor..

Bu açıdan yorumlandığında film sıkıcı bir vaaz halini alıyor haliyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.