Hostel: Part II


Eli Roth'un '07 yapımı ikinci Hostel filmi, ilkinin (de..) gerisinde ancak, bir-iki sahnesinde yakaladığı ton ilkinde bile yok..

İlk filmin aksine, daha "masum.." (termallerin keyfini sürmek..) bir amaçla Slovakya'ya giden üç kızımız da, benzer bir sona uğramak üzere tabii.. Ve tabii ki sona kalan, kendini kurtarıyor..

Öncelikle filmin paranoyak açılış rüya sahnesi, gerçekten işlevsel: Hem filme etkili bir giriş yapmamızı sağlıyor, hem de iki filmi birbirine bağlıyor: Ancak Paxton, şebekenin radarından kurtulamayıp ölüyor..

Diğer sahneyse, ilk kızımızın ölüm sahnesi: Erzsebet Bathory'ye gönderme yapan bu fetiş ötesi sahne, tüm filme bedel bir görsel ziyafet sunuyor cidden..

Bunun dışında, film tabii ki, ilk filmden daha fazla bilgi vermeye başlıyor Elite Hunting hakkında.. Kurbanları öldürmek için açık artırma yapılıyor"muş.." misal (ilk filmdeki ücret tarifesi açılış fiyatını gösteriyor..), kazanan hangi aletleri/mizanseni istediğini seçiyormuş, kurbanı öldürmeden oradan çıkış yasakmış (yoksa sizi öldürüyorlar..), kulübe girebilmek için simgelerini dövme olarak yaptırmak zorundalarmış da -mış..

İnternetteki underground klanlar gibi çalışan bu sitenin mafyöz tarafının özellikle belirtilmesi filmin gerilim ayaklarından birini taşısa da, zenofobi ayağına da çok güzel bir şekilde hizmet ediyor-
soğuk Savaş tortusuna bağlayabileceğimiz bu durumun tam da Amerika'nın Polonya'daki üssüne yerleştireceği füzeler için karşılıklı kozların/blöflerin oynandığı o çalkantılı döneme denk gelmesi de belki benim komplo teorimin bir uzantısı, ancak "batılı olmayan.." Avrupalılara karşı Amerikalıların bakışının köklerine indiğimizde o kadar da "abartı.." durmuyor sanki..

Bir de, onlarca kez izlediğimiz psikolojik dönüşüm var filmde: Biri, birisini öldürmeye çok meraklı adamımızın bunu gerçekleştirememesi, ve fakat bu işe oldukça temkinli yaklaşan diğer adamımızın ölüm makinesi dönüşmesi.. Sığlıkta bir eşik..

neysse,, Erzsebet Bathory göndermeli fecii fetiş ölüm sahnesi ve bir de açılıştaki rüya sahnesi için bile izlenmesi gereken bir film Hostel: Part II.. Geri kalan ~85 dakikada sıkılmamak için ne yaparsınız, onu bilemem..

*: Bu yazıyı M.I.A. - XXXO eşliğinde yazdım..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.