Hostel


'05 yapımı Eli Roth filmi Hostel, birkaç açıdan sorunlu bir film.. Bunun sebebiyse Otto Kernberg'e atıf yaparak söylersem eğer, konvansiyonel olmasında yatıyor-
her ne kadar öyle görünmese de..

Hikayesiyse şöyle: Üç genç Amsterdam'da kız peşinde koşmakta ve fakat amaçlarına ulaşamıyorlar: Tanıştıkları bir çocuk onları Slovakya'ya yönlendiriyor: Seks için her şeyi yapabilecek durumda olan gençlerimizse soluğu orada alıyorlar ve fakat teker teker ortadan kayboluyorlar da: En son tuzağa düşen Paxton (köpek adı gibi tınlamıyor mu sizce de??) kurtulmayı başarabiliyor ve intikamını da alıyor..

Film, torture porn adı verilen -yeni, janrın öncülerinden olmasına rağmen, gayet klişe kodlar üzerinden işliyor: İkinci filmin eleştirisini yazarken çok daha ayrıntılı olarak değinirim de, seksin kullanılışı çok ilginç: Kernberg'in sözleriyle yazarsam: "Aleni cinsellik konvansiyonel dramada değersiz, aşağılık ve saldırgan ilişkiler ya da "tuhaf.." insanlarla bağlantılıdır.."
Love Relations: Normality and Pathology..
İkinci filmde, ilk filmdeki gibi herhangi bir seks sahnesi göremememizin sebebi de bu cümlede saklı.. Çünkü ikinci filmdeki kadın karakterler "tuhaf.." ya da değersiz değil.. Ancak, ilk Hostel filmindeki kadınlar değersiz ve tuhaflar, o yüzden seks de alabildiğine görselleşebiliyor..

Paxton'ın kendini kurtarması da var tabii: Katharsisin sağlanması için kötülerin yenilmesi gerekiyor ve fakat, Paxton üçüncü sınıf milliyetçi aksiyon filmlerindeki gibi bir dönüşüm geçirerek "dünyayı.." kurtarıyor..

Filmde, ayrıca zenofobinin her türlüsünün izini sürmek mümkün: Hatta öyle ki, film/ler sonrasında bırakın Slovakya'ya gitmeyi, interrail konseptine bile mesafeli yaklaşmaya başladım.. Eli Roth her ne kadar "çoğu Amerikalının adını bile duymadığı bir ülke: Ben bunu ters-yüz etmek için Slovakya'yı seçtim.." dese de, olayın pek de öyle olmadığını anlamak için alim olmaya gerek yok..

neysse,, bir de gizli bi klanımız var: Açıkçası filmin en yaratıcı olduğu alan da bu klan: Açıkçası aksiyonist okumalar da yapmak da isterdim kendileriyle ilgili, ve fakat film bunu taşıyamayacak kadar sığ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.