Disney'in Dünü Bugünü: Snow White And The Seven Dwarfs


[Animasyon seçkisi yapıp da Disney'e yer vermemek olmaz: Bu yüzden (sırf..) 4 filmlik küçük bir Disney tarihine bakış da olacak: Filmleri seçerken çok da zorlanmadım aslında, bi tanesi "ilk..", bi tanesi son dönem, bi tanesi en sevdiğim, diğeri de en başarılılarından bi tanesi..]

'37 yapımı David Hand (ve William Cottrell, Wilfred Jackson, Larry Morey, Perce Pearce, Ben Sharpsteen..) filmi Snow White (bizdeki adıyla Pamuk Prenses..) Walt Disney'in ilk uzun metraj animasyonu olmasının yanı sıra, Amerika'da yaratılan ilk uzun metraj animasyon da..

Grimm Kardeşler'in masalından uyarlanan filmin hikayesini bilmeyen yoktur muhtemelen de, yine de bikaç cümle şeyedelim: Bir ülkede "kötü kalpli.." bir kraliçe yaşamakta, bir de üvey kızı var Pamuk Prenses.. Her gün aynasındaki medyum-köleye dünyada ondan güzel bir kadın olup olmadığını soran Kraliçe, aynanın bir gün Pamuk Prenses'in ondan daha güzel olduğunu söylemesiyle "hain plan.."ını uygulamaya geçiriyor: Avcı'sına Pamuk'u öldürmesini ve kalbini ona getirmesini emreden Kraliçe yanılıyor haliyle.. Bu sırada hayvanlarla ve cücelerle kanka olan Pamuk'sa prensini bekliyor: Kraliçe, cadı kılığına girip elmayı Pamuk'un yediriyor, kendisi ölüyor ve Pamuk, prensin öpücüğüyle hayata dönüyor..

Şimdi filmi şu anki algımızla değerlendirsek, "bu ne lan??" deyip köşeye atarız-
ki, filmi ben pek sevmem misal..
Ancak, bu yöntem filmi doğru düzgün ele almamızı engeller bi yandan: O yüzden filmleri yapıldıkları dönem ve sonrasındaki etkileri bağlamında konumlandıran tarihsel eleştiri sularına yelken açmalıyız-
ki, bu da -yine, pek sevdiğim bir yöntem değil: Zira, işin ucu Citizen Kane'i "tüm zamanların en iyi filmi.." addetmeye çıkıyor zaman zaman: Çoğu zaman -her zaman..
neysse,, konu bu değil: Snow White, şu anki Türk sinema sektörü düşünüldüğünde dahi ortalama bir bütçeye sahip (~1.500.000$..) Ki, '29'daki Büyük Buhran'dan yakasını henüz kurtaramamış Amerika'nın o sene içinde bulunduğu resesyon da düşünüldüğünde film için bu kadar bütçe bulunabilmesi bile başlı başına "olay.."a dönüşüyor haliyle..
Diğer yandan filmin tamamının mavi/kırmızı filtreyle renklendirme diil de, çok daha fazla renk kullanılıp technicolorlanması da onu alanında ilk yapıyor..

Tabii, bir de sağlanan başarı ertesinde oluşan Disney ekolünün ilk eseri olması da var: Ancak, ben bunu olumlu değil, aksine Disney'in çok uzun bir dönem Amerikan animasyonunu domine etmesi ve daha da kötüsü tek-tipleştirmesi dolayısıyla oldukça "zararlı.." buluyorum.. Tabii bu, Disney filmlerinin teknik açıdan kötü oldukları anlamına gelmiyor: Snow White da, şu anda bile işçiliğiyle pırıl pırıl parlıyor-
sadece Pamuk'un hayata döndükten sonra cüceleri öptüğü sahnede bi hata var-
7 değil, 6 cüce öpüyor Pamuk :))

Pamuk karakterinin tam dayaklık olması durumu da var, ancak, bu animasyondan bağımsız değerlendirilmeli..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.