Chico & Rita


'10 yapımı Tono Errando, Javier Mariscal, Fernando Trueba filmi Chico & Rita gayet güzel bir film..

Hikayesiyse kısaca şöyle, Chico artık yaşlı bir müzisyen, hayatını ayakkabı boyacılığı yaparak kazanıyor, evine gittiğinde radyoda çalan kendi şarkısıyla da hikaye akmaya başlıyor: Chico yetenekli bir piyanist, bir yarışmaya katılıyor ve fakat solisti yok henüz.. İşte bu sırada da Rita devreye giriyor, görür görmez/duyar duymaz etkilendiği Rita'yla çalışmak isteyen Chico, arkadaşı Ramon sayesinde onunla yarışmaya katılıp birinci oluyor.. Derken Rita'yı keşfeden yapımcı onu New York'a götürüyor, peşinden de Chico ve Ramon.. İkili bir kez daha bir araya geliyor ve fakat, bu defa devreye giren yapımcı ve Ramon ikisini ayırıyor, Chico Avrupa'ya savrulurken, Rita kariyerini noktalıyor.. Aradan geçen 47 yılda Rita'dan haber alamazken Chico genç nesilden bir şarkıcının cover teklifiyle Grammy'ye uzanıyor ve en sonunda mutlu son..

Filmin Türk filmlerine benzeyen yapısı başta şaşırtsa da, dönem düşünüldüğünde dezavantaja dönüşmüyor.. Rita'da bulacağınız Türkan Şoray, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit tripleri kadar, Chico'da da seven erkek triplerini buluyoruz.. Filmde kullanılan şarkılar süper olmakla birlikte, animasyon tekniği açısından aynısını söylemek mümkün değil..

Ancak filmin dönem profili çıkarmadaki başarısı takdire şayan: Amerika'da zencilere/Latinlere karşı olan önyargının boyutlarını film çok vurucu birkaç sahneyle mükemmel özetliyor-
rita'nın Vegas'ta bulunan oteldeki şovunun açılışındaki konuşması antolojik mesela.

Sevimli ve sıcak bir film, Chucho Valdes'in hayatına farklı bir bakış.. Küba'nın Velvet Goldmine'ı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.