The Ballad Of Genesis And Lady Jaye


'11 yapımı Marie Losier belgeseli The Ballad Of Genesis And Lady Jaye, açıkçası her izleyiciye göre olmayan, son derece grotesk bir yapım.. Genesis P-Orridge'in dış-sesine emanet edildiğimiz yapım, son derece sıkıcı bir şekilde ak/m../ıyor..

Film, Genesis'in müzikal yaşamından, Lady Jaye'le olan tanışma hikayesine, oradan kızlarına, göğüs implantına, Pandrogyne projesine uzanıyor uzanmasına ancak, bu alanların hiçbirinde doyurucu olamıyor malesef.. Anekdotlar şeklinde ilerleyen belgeselin (de..) bir "proje.." olarak hazırlandığını söylesem, çok da abartmış olmam sanırım..

Açıkçası Genesis'in de öyle çok takipçisi değilim, ne severim, ne de nefret ederim: Arada gazetelerden okuduğum Pandrogyne haberlerinden ("göğüslerine silikon takan erkek..") ve Nip/Tuck'ın bu imajı ("göğüslerine silikon takan erkek..") konu ettiği bir bölümünü anımsıyorum sadece.. Ve bu "göğüslerine silikon takan erkek.." imgesinin altını deşer umuduyla salona girdiğimde salonun handiyse yarısının boş olması karşısında şaşırdığımı itiraf etmeliyim..

Enikonu kötü bir belgesel Genesis And Lady Jaye: Sıkı fanlarına hitap etmesi onu kültleştirebilir mi, zamanla göreceğiz.. Ancak ben, kendini fecii ciddiye alan bir "az ünlü.."nün sayıklamaları olarak hatırlayacağım bu filmi.. Zira, tam anlamıyla bir "az ünlü.." olmasına rağmen, fecii (katlanılmaz olarak okuyunuz..) bir kişi-proje Genesis.. "Jaye bendeki 'bu..' yanı ilk görüşte anlamıştı.."dan başka "kendi.." cinselliği üzerine tek kelime etmiyor: E haliyle ortada en yalın anlamıyla "göğüslerine silikon takan erkek.."ten de fazlası olamıyor..

Pandrogyne ise, fecii şerbetlendirilmiş başka bir proje: Öyle ki, bir kadın ve erkeğin düğünlerinde kadının damatlık, adamın gelinlik giymesi ve bir dizi estetik operasyonla birbirlerine benzeme çabası, ve en nihayetinde Genesis'in göğüs implantını "performans.." olarak kodlarken, açıklamasının sadece "saf aşk.." olması en hafif tabirle gülünçlükten öteye gidemiyor-
yanisi, Genesis, görünürde cinsel-kimlik rolleriyle oynuyor gibi görünse de, söylemi kesinlikle bunun içeriğini dolduramıyor, dahası basitleştiriyor-
yaninin yanisi: Yüksek bir yere çıkıp "cinsel kimlik rollerinize kafam girsin.." minvalli konuşmak, bunu (da..) "performans.."tan öteye taşıyamamak anlamına geliyor.. Gelir..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.