The Secret Of Kells



'09 yapımı Tomm Moore filmi The Secret Of Kells, bir kültürün korunması üzerine oldukça etkili bir yapım..

İrlanda'nın en iyi ulusal hazinesi olarak değerlendirilen Kells Kitabı'nın (ki aslında İncil..) yazım sürecini anlatan filmin hikayesi şöyle: Kells Manastırı (ve genel olarak İrlanda..) tehdit altında: Sebebiyse Vikinglerin yaptığı baskınlar.. Cellach'sa manastırı korumak için yüksek duvarlar çektirmekle meşgul.. Bu sıralarda Kells Kitabı'nın yazarlarından Aidan Kells'e geliyor: Brendan'ı mürekkep yapmak için tohum toplamaya ikna eden Aidan, çocuktaki tehzip yeteneğini fark edince, kitabı onun bitirmesini istiyor.. Tohum almaya gittiği sırada orman perisi Aisling'le tanışan Brendan, Crom Cruach'ı da alınca tezhip konusunda giderek ustalaşmaya başlıyor: Amcası Cellach, bundan hoşlanmasa da, Vikingler manastırı bastıklarında Brendan'ı korumak için kendini feda ediyor.. Ve film, kitabın tamamlanmasıyla bitiyor..

Film, Kells Kitabı üzerinden İrlanda'nın erken-Hıristiyanlık dönemine bakıyor.. Roma, Keltleri oldukça yıpratsa da, adalar üzerinde pek etkili olamadığından İrlanda'daki Keltler Hıristiyanlıkla bile 400'lü yıllarda tanışmışlardı.. Kelt kültürünün varlığı da devam ettiğinden, Hıristiyanlığın kabulünden sonra bu iki "kültür.." sentezlenmeye başlıyor: Manastırın (ve ormanın..) göbeğindeki büyük Kelt Haçları bunun bir örneğiyken, asıl önemlisi Kells Kitabı'ndaki Kelt tezhipleri.. Filmde de bolca örneğine yer verilen bu işler, hakikaten de oldukça güzel..

Diğer yandan İrlanda'yı tamamen ele geçiremeseler bile 300 yıl sürecek kısmi Viking hakimiyetinin başlangıç döneminin korkutuculuğunu (ve sonrasında olabilecek etkilerini..) gözler önüne serip, Kells Kitabı'nın kültürün sonraki kuşaklara aktarılamayacak olması dolayısıyla bu kadar önemli hale gelip, korunması gerektiğini anlatırken oldukça hüzünlendirebiliyor..

Film müthiş hakikaten: Müzikleri de..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.