Bill Plympton Olayı: Mutant Aliens


Bill Plympton'ın '01 yapımı filmi Mutant Aliens, oldukça eğlenceli olduğu kadar, kendisinin "garip.." eğlence anlayışını da yansıtan süper bir şey..

Amerikan Başkanı'nın uzaylılarca yenildiği bir sahneyle başlayıp, yirmi yıl öncesine dönen filmin konusu şöyle ("watch it bitch.."): Uzay Departmanı (diye geçiyor..) uzaya bir astronot gönderiyor: Earl.. Fakat, Dr. Frubar, daha çok kazanmak için roketi sabote edip, yakıtının boşalmasına ve Earl'ün de uzayın derinliklerinde yalnız kalmasına sebep oluyor: Önceden "çok gizli.." notuyla hazırlanmış konuşma metnini okurken Earl, üzerine Amerika simgeleri (neler yok ki..) geliyor..
Earl'ün kızı Josie'yse, babasının kaybolmasının ardından astronomi okuyor ve bi rasathanede çalışmaya başlıyor.. Sevgilisiyle sevişirken, atmosfere bir şeyin girdiğini fark eden Josie, hemen oraya gidiyor: Babası, 20 yıl aradan sonra dünyaya iniyor: Yanındaysa uzaylı bir burun var.. Onunla nasıl tanıştığını anlatan Earl, basın toplantısını sabote ediyor ve Dr. Frubar'a ulaşmaya çalışıyor.. Olaylar karışıyor, burnun aslında bir kostüm olduğunu, "gerçek.." uzaylılarımızınsa (6 taneler..) nasıl ortaya çıktığını öğreniyoruz..

Öncelikle filmde, her ne kadar eğlencenin ve fallik takıntıların altında ezilse de, sivri dilli bir politika/propaganda eleştirisi var, ancak söylemek istediklerini dan dan söylediği için, bu kısmına girmeyeceğim-
tabii, bunun uzantısı olarak, insanların kafalarında oluşturulmuş imgeler konusu filmin temel meselelerinden biri, birisi haline geliyor: Açılış sahnesinde korkunç bir şekilde insanları öldüren uzaylıların jeneriğinde ilkin memesini yıkayan bir el, sonrasında sırasıyla, tüysüz bir vajina, bir popo çatalı, tüylü bir vajina görüyoruz: Hemen bir sonraki planda (popo hariç..) Plympton aslında onların gerçek olmadığını vurguluyor, dahası jeneriğin sonunda bütünü de görüyoruz.. İlk gördüğümüz anda onlara "kadın memesi..", tüysüz/tüylü vajina anlamını yüklememiz normal gibi görünse de, daha çok koşullanmayla alakası var-
ki, aynı yanılsamaya Shortbus'taki film gösterimlerinde de rastlamıştık..

İnsanların kafalarında oluşmuş yargılar var: Uzaylıların dünyayı işgal edip, insanları öldüreceği korkusu da bunlardan biri, birisi: Film de bu şekilde başlayıp, hızlı bir şekilde bu önyargıyla oynamaya başlıyor.. Earl'ün anlattığı ilk hikayenin de lsd tribi tadında olması, insanların uzaylıyı görene kadar inanması, gördükten sonra tavırlarının değişmesi, ancak uzaylının kontrolden çıkması gibi durumlar tanıdık geliyor..

Earl'ün mutasyon çalışmalarının, radyasyona maruz bırakmak dışında, zoofil ayağı da var.. Bill Plympton'ın, cinsel imgelere tebelleşliği ortada: Acımasız eleştirilere maruz kaldığı noktaysa, porno sınırında dolaşan sevişme sahneleri değil, insanın bilinçaltı/fantezi dünyasını ortaya sermesinde: . Bu filmde de, zoofili konusu öne çıkıyor, 6 hayvanla orgy yapan Earl'ün davranışının neden sorusuna yanıt vermiyor film-
en fazla "kurtulmak için.." diyebiliriz, o kadar..
Fikir olarak "aşırı.." (bulunan..) tercihleri yüzünden çok sık eleştiriliyor Plympton, filmleri genel dağıtım şansı bulamıyor, bu yoldan şaşmayacağına emin olsak da, yine de "bu örtük baskıya ne kadar dayanabilir??" diye de sorduruyor bir yandan..

neysse,, her biri sevimlilik abidesi olan uzaylılarıyla, abartılı seks ve şiddet olayıyla süper bir iş Mutant Aliens..

1 yorum:

Adsız dedi ki...

şimdiye kadar bulması en zor film bu oldu. o da almanca seslendirilmiş hali.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.