Argento'nun Üç Ana Üçlemesi: #1 Suspiria


Dario Argento'nun 30 yılda tamamladığı "Üç Ana.." üçlemesinin ilk filmi '77 yapımı Suspiria, üçlemenin en başarılı ve popüler filmi olduğu kadar, korku filmleri arasında da kendine has bi yer edinmiş kült bi klasik..

Hikayesi şu şekilde gelişiyor: Helena Markos, Üç Ana'nın ilki: Kara Kraliçe olarak da biliniyor.. Yunan göçmeni olan ve yaşamı boyunca birçok ülkeden sınırdışı edilmesinin ardından son olarak Almanya'da dans ve Okült öğretiyi birleştiren bi okul açan Kraliçe, 1905'te çıkan bi yangında öldüğü ve okulun onun en sevdiği öğrencilerinden biri, birisinin yönetimine geçip, Okültizme son verip sadece dans eğitimi verdiği sanılmasına rağmen, Helena hala hayatta olan bi cadı.. Ve okulu da Madam Blanc aracılığıyla yönetmekte..

Suzy'yse tee Amerikalardan bu çok ünlü bale okuluna eğitim almak için kaydolan bi öğrenci.. Okulda kalan Pat adlı bi kız, Suzy fırtınada zar zor okula varabilmişken uzaklaşıyor.. Suzy, okula girmek istediğini belirttiğinde içeri alınmıyor ve diafondaki ses gitmesini söylüyor.. Aynı gece Suzy, muhtelemen otelde kalırken, Pat, korkunç bi şekilde öldürülüyor..

Ertesi gün okula gittiğinde gayet hoş bi şekilde karşılanan Suzy, okulda kalacağı odanın henüz hazır olmaması sebebiyle bi geceyi daha okul arkadaşlarından biri, birisinin evinde geçiriyor.. Ertesi gün odasının hazır olduğunu ve yerleşmesi gerektiğini söyleyen Blanc'a Suzy direniyor ve bunun intikamını otelin hademesi alıyor: Elindeki kristalle Suzy'ye büyü yapan kadın, Suzy'nin dersin ortasında rahatsızlanmasına sebep oluyor: Başka bi süreç de burada başlıyor: Gelen doktor, Suzy'nin belli bi yemek programına uymasını istiyor ve Suzy her akşam yemeğini okuldaki diğer öğrencilerden ayrı, kendi odasında yiyor..

Derken, tavandan kurtçuklar yağmaya başlıyor ve sebebinin bozulmuş yiyecekler olduğu anlaşılıyor.. O gece öğrencilerin hepsi bi arada uyurken Sarah, Kara Kraliçe'nin onlarla birlikte uyuduğunu anlıyor-
ki, normal bi görüntüye sahip insanın yatağa uzandığında iskelet gibi görünmesi muhteşem olmuş-
da, filmin görsel büyüsünden en sonda bahsetmeye karar vermiştim, neysse,,

Sarah'nın iddiaları karşısında şaşıramayan, zira kendisine getirilen yemeğin içinde olan uyku yapıcı maddeler yüzünden geceleri erkenden uyuyan Suzy, Sarah'yla konuşmaya çalışırken öğretmenlerin okuldan çıkmadığını söylüyor.. Ve fakat Sarah olayın sırrını çözemeden ölüyor..

Ve Suzy, okuldaki gizli bi bölmede kalan Kara Kraliçe'yi bulup öldürüyor..

Filmin hikayesi zaman zaman fecii zorlama bi hale gelse de, stili bunları pek de önemsememenizi sağlayabiliyor.. Özellikle dans okulunun mimarisinden ve kırmızı ağırlıklı renk paletinden inanılmaz bi şekilde faydalanıyor Argento: Renk ve ışık kullanımı böylesine fetişleştiğinde filmi izlemek bile başlı başına keyif unsuruna dönüşüyor.. Olağanüstü müziklerini de unutmamak gerek haliyle..

*: Bu yazıyı In The Woods.. - Omnio?? - Pre eşliğinde yazdım..

1 yorum:

Adsız dedi ki...

görüntü yönetimi on puan, başka da bir şey yok.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.