X-Men: First Class


[Emre için..]

Açıkçası X-Men hakkında Hugh Jackman'ın süper ötesi karizması dışında pek de bir şey bilmiyorum: Ian McKellen ve Halle Berry'nin de oynadığı dışında.. Nedense ilk fiminin fragmanını Jackman'a rağmen beğenmemiştim ve yine Jackman (ve kaslarına..) rağmen, X-Men evreninden uzakta durdum: Demin imdb'de bakarken gördüm ki, X-Men kendi üçlemesi dışında, Wolverine karakteri üzerinden bir üçlemeye daha başlamış: Eh, bir de konumuz olan prequel'i sayarsak basbayağı devasa bir seriye dönüşmüş durumda.. Girişi bu kadar uzun tutmamın sebebi de şu: "Bu.." filmi, üçleme ve diğer hikayeler hakkında bir bilgim olmadan izledim ve yorumum da ona göre olacak-
belki de seriye başlamak için en doğru hamleyi yapmışımdır: Ancak yine de, diğer filmleri merak edemedim..

Film, Soğuk Savaş sırasındaki füze krizini merkez alarak işin içine biraz da fantezi katıyor: Zira, o dönemde evrimleri (böyle söyleyince de bilimsel bir hava katılmış oluyor hem..) diğer insanlardan farklı tamamlanan mutantlar da ortalıkta cirit atmakta: Liderleri olduğunu anladığımız Xavier, krizi durdurmak için krizin perde arkasındaki Shaw'a ulaşmaya çalışıyor: Yanında dostlarıyla birlikte..

Filmin sözkonusu krizi ele alışı oldukça gerçekçi: Türk halkına yıllar sonra açıklanmasına rağmen, gizlice ülkeye yerleştirilen Jüpiter füzelerine karşılık SSCB de Küba'yla yakınlaşıp Küba'ya füze yerleştirmeye başlıyor: Film sadece burada biraz farklılaşıyor, zira kriz öncesi füzeler zaten Küba'ya gitmişti, sonradan montajda kullanılacak parçaları taşıyan bir gemi yüzünden kriz patlamıştı: neysse,, bu kısa tarih bilgisinden sonra devam edelim: Kriz esnasındaki Xavier yönetimindeki mutant "ordusu.." Shaw'ı etkisiz hale getirdikten sonra, işler karışıyor: Zira insanlar, mutantlara düşman oluyorlar: Ve Magneto bunu engellemek isterken Xavier'le karşı karşıya geliyor..

Bu kadar metafor yeter: Filmin finalindeki bölünme bana sorarsanız son derece yanlış: Zira bu, Xavier'in ekibini doğrudan Amerika'ya bağlarken, hedeflediği bu olmamasına rağmen diğer mutantları "kötü.." olarak kodlamaktan başka bir şeye hizmet etmiyor: Çünkü filmin Mystique ve Hank (biraz da Angel..) üzerinden işlediği kimlik sorunu son derece dikkate değer: Zira "farklı.." olmayı her tür şekilde okuyabilir ve insanların mutantlara füzelerini doğrultmasını bu farklılığa karşı duyulan korku/nefret olarak görebilirken, finaldeki bölünme bunun önemini azaltıyor: Zira bana sorarsanız, filmdeki en doğru tercihi Mystique Magneto'nun ekibini seçerek yapıyor: Kimliğini nerede yaşayabilecekse oraya gidiyor.. Peki ya Xavier ve diğerleri??

*: Hugh Jackman'ın göründüğü sahne, filmin zirvesiydi..

2 yorum:

quadros dedi ki...

cok bos bir yorum olmus. bir kere hugh jackman'in gozuktugu sahne filmin zirvesi diyorsan ve onceki filmleri de izlemediysen senin icin bi filmi guze yapan en buyuk etmenler tipini sevdigin adamlarin gozukmesi. yoksa ne sahnenin bi yeri vardi filmde ne de ekstradan matah bir oyunculuga vakit vardi. bunun disinda profesor ile magneto arasinda ne vardir yoktur filmleri izlesen bile anlayamazsin. ve bu iliskiyi de anlamadan su tip bir filmle ilgili yaptigin her yorum ayni bunun gibi havada kalacaktir.

mesela magneto zaten coktan kararini verdigini satranc ve cerebro sahnelerinde gosterdi. buralarda cok aci cektigi icin yipranmis birini mi gorduk yoksa zaten belli bir dusunceye sahip birini mi ? magneto iki sebeple grupla kaldi. bir cidden shawi yenmek icin destege ihtiyaci vardi. ikincisi de profesoru gercekten seviyordu.

zaten gercekten x-men ozelinde ozellikle cizgi romanlari seven birinin profesor taraftari olmasi mumkun degil. profesor comics satsin diye yaratilmis fason bir karakter. ayni supermen gibi. bunlar zaten ilk cizgi romanlardan oldugu icin o sonradan komplikelestirilmis yer yer anti-kahramanlara evrilmis basroller degil. captain america gibi abd'yi savunan eden her daim insanlarin yaninda yer alan, insanlar onlari itin gotune soksa da bana misin demeyen karakterlerden profesor. ama magneto empire dergisinin en iyi 50 cizgi roman karakteri analizinin ilk cumlesinde dedigi gibi

"Magneto is... complicated"

magneto stan lee'nin iste asil yaraticiligini akittigi yerdir. satsin kaygisini profesorde bitirip aslen dile geldigi kisimdir.

o yuzden de x-men ile yatip kalkmis herhangi bir insan evladi icin magnetonun yeri ayridir. ve bu film de aslen magneto'nun filmi olmak uzere tasarlanmis ama sonradan yine ticari kaygilarla flulastirilmis bir x-men filmidir.

yine de sukur tabi x-3 gibi rezaletlerden sonra.

Adsız dedi ki...

olaya fanboy ve eleştirmen gözüyle bakmak iki taraftan da yanlış. İki taraftan da doğru.

Bu yorum için söylenebilecek şey:

marvel evreninden uzak bir yorum olmuş.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.