When Night Is Falling


'95 yapımı Patricia Rozema filmi When Night Is Falling, özellikle görsel açıdan son derece etkileyici bir yapım.. "Patricia teyze.." (evet, gönderme var burada..) kamerasını çok güzel kullanıyor hakikaten de..

Filmin hikayesiyse kısaca şöyle: Camille, dini özellikleri öne çıkan bir üniversitenin mitoloji profesörü.. Martin'se yine aynı üniversitede görev yapan bir teolog; ikisinin uzun süreli bir birlikteleri var ve görünüşte mutlular.. Ancak bir gün Camille'in köpeğinin ölmesiyle bir şeyler değişmeye başlıyor.. Martin ve Camille üniversite kurulunun terfi görüşmelerine katılıyorlar ve aslına bakarsanız terfi için en uygun kişi de onlar: Buna rağmen kurulun çeşitli şartları var: Öncelikle evlenmeliler, bununla birlikte okulun benimsediği dini inançları taşımalılar: En basitinden homofobik olmalılar vs..

Derken, bir gün çalıştığı sirkle birlikte şehre gelen Petra'yla tanışıyor Camille çamaşırhanede, Petra'nın trüğüyle bir kez daha görüşmek zorunda kalıyorlar ve aralarında oluşan yakınlaşma, aşka dönüşüyor: Ve fakat ikisi de kendi yollarına gitmeye kararlı görünüyorlar: Petra şehirden ayrılmak için hazırlık yaparken, Camille de köpeğini gömdükten sonra intihara teşebbüs ediyor..

Öncelikle film olağanüstü bir açılış sahnesiyle başlıyor ki, hakikaten koltuğunuza mıhlanıyorsunuz-
filmin sonlarına doğru, sahne kaldığı yerden devam ediyor..
Ve yine, filmin her mizanseninde aynı güzelliği buluyorsunuz-
kimi zaman abartılı, hatta grotesk gelse de, hiç de sırıtmıyorlar..
Filmin okul özelinde topluma dair söyledikleriyle, Martin özelinde bireye dair yaptığı tespitler not alınası..
Bununla birlikte film, Camille'in uyanışıyla ilgili: Görünürde heteroseksüel olan Camille, Martin (Petra'nın bluzunu giydiği sahne..) ve kurulun kimi zaman dolaylı, kimi zamansa direkt baskısından bunalmaya başlıyor: Evet, bir muhafazakar ancak, onlar gibi de değil.. Ve hayatına Petra'nın girmesiyle birlikte bu uyanış, çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor: Sadece cinsel kimliğini değil, kendini de keşfediyor.. Ancak bunun için dibe batması (intihar teşebbüsü..) gerekli.. Sonrasında her şey çok daha kolay oluyor çünkü..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.