Fried Green Tomatoes


'91 yapımı Jon Avnet filmi Fried Green Tomatoes, her ne kadar üzerinde kaşar eritilmemiş olsa da oldukça güzel bir film-
evet, domatesi böyle seviyorum..

'20'lerde geçen bir aşkı anlatıcı yardımıyla anlatan filmin bir de şimdiki ayağı var.. Önce günümüz: Kathy Bates'in inanılmaz güzelliği ve sempatikliğiyle hayat verdiği Evelyn, tipik "desperate housewives.."lardan: Evliliği istediği gibi gitmiyor, bunu düzeltmek için çeşitli seminerlere katılıyor, kilosundan memnun değil ve ne yapacağını bilemiyor.. Tam da böylesi bir anda hayatına giren Ninny, ona Ruth ve Idgie'nin aşkını anlatmaya başlıyor.. Dinlediği öyküden çok etkilenen Evelyn hem kişisel anlamda kendisini gerçekleştiriyor, hem de çok iyi bir dost kazanıyor..

Filmin diğer ayağındaysa Ruth ve Idgie'nin hikayesi var: Ortak bir acıyı paylaşan iki kadın yakınlaşıyor, sonra Ruth evleniyor, kocasından şiddet görüyor ve Idgie'nin yardımlarıyla adamı terk edip kasabaya geri dönüyor: Birlikte kafe açan kadınların başları beladan kurtulmuyor haliyle..

Öncelikle filmin etkili bir dönem kesiti çıkardığını söylemekle başlayayım: Ku Klux Klan'ın üye sayısının ve gerçekleştirdiği terör eylemlerinin tavana vurduğu dönemde geçiyor film ve zenci karakterler de bundan nasibini alıyorlar: Kasabada bariz bir ırkçılık göze çarparken Idgie buna çeşitli yöntemlerle karşı çıkıyor, ancak özellikle Ruth eşinden ayrıldıktan sonra eşinin de yardımıyla örgütün terörü kasabanın içine kadar giriyor.. Idgie'nin (ve filmin..) tavrı yürek ferahlatan cinsten sahiden de-
keşke bunu iki kadın arasındaki ilişkide de gösterebilseydi diye hayıflanıyoruz, diğer yandan (geleceğim yine..)

Filmde Evelyn ve Ninny'nin dostluğu oldukça tanıdık geliyor bir yerlerden.. Açıkçası ikilinin bir arada olduğu sahnelerde kült-klasik Harold And Maude tadı almak son derece mümkün, ancak bu filmin aleyhine işlemiyor kesinlikle..

Bununla birlikte filmin en ama en çok eleştirilmesi gereken yeri, tabii ki lezbiyenlik konusundaki tavrı: İki kadın arasındaki "aşkı.." kısmen örtük bir şekilde işleyen filmin/yönetmenin neden böylesi bir tercih yaptığını bulabilene aşk olsun.. Ve bu tavır filme son derece zarar veriyor..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.