Rio


'11 yapımı Carlos Saldanha filmi Rio, büyük beklentilerle izlemeye başlamama rağmen beni hayal kırıklığına uğratmış bir yapım: Bununsa iki sebebi var, birincisi son derece hesapçı senaryosu, diğeriyse Bolt'la olan benzerliği..

Film tropikal bir papağan türü olan ve fakat türdaşlarının aksine uçamayan Blu'nun aşkı, kendini ve özgürlüğünü bulması üzerine: Ancak bunu yaparken uluslararası hayvan kaçakçılığını da konusuna dahil etmesine rağmen, son derece hesapçı..

Öncelikle esas kızımız Blu'yu "buluyor..", yani onu parayla satın almıyor, eğer satın alsaydı bu kadar "iyi.." olarak kodlanabilmesi mümkün olmaz, zira sisteme son tüketici olarak dahil olmuş olacaktı..

Blu'nun türünün "son.." erkeği olması dolayısıyla Brezilya'ya taşınan hikayenin kötü adamlarıyla tanışıyoruz: Film burada bir yanlış daha yapıyor, "kötü.." olarak hayvanları yakalayanları ve ülkeden çıkaranları gösteriyor: Peki ya sonrası??

"ricamdır: biri, birisi de pet-shoplarda satılan hayvanların üretimleri, uluslararası transferleri hakkında belgesel çeksin.."
ug tek, 4 ağustos '10, twitter..
Rio buna yelteniyormuş gibi dursa da, son tüketici hakkında hiçbir laf etmiyor: Onlarca saati küçücük kafeslerde geçirmek zorunda kalan ve daha "satış.."a çıkamadan hayatını kaybeden binlerce hayvan olmasna sebep olan bu igğrenç sistemi oluşturan ve onu ayakta tutanlar filmde tek bir kare olsun görünmüyorlar: Çünkü Brezilya'da değiller: Avrupa'dalar, Amerika'dalar, oradalar buradalar.. Tüm suçu Brezilya'daki küçücük bir çeteye atarak "hayvan haklarına duyarlı.." olunmuyor ne yazık ki..

Hikayenin Bolt'la olan benzerliği de filmi son derece ögörülebilir yapıyor..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.