La Mala Educación



Almodovar'ın '04 yapımı La Mala Educacion'u, güzel başlayıp, sonradan giderek kötüleşen ve en nihayetinde berbatlaşarak biten bir film.. Sebepleri tamamen tercihleri..

Pedofil bir pederin taciz ettiği Ignacio'nun hikayesini anlatmak üzere yola çıkıyor gibi başlayan La Mala Educacion, gelişmeleri karıştıra karıştıra, "masum" Ignacio'yu filmin villian'ı haline getirmeyi başarmasıyla hakikaten "ohaa" dedirtiyor -en azından bana..

Adım adım gidelim: Ignacio, pederin tacizlerine uğrayan, sevdiği çocuk okuldan atılmasın diye pederin isteklerine boyun eğen kandırılmış bir çocuk.. Aradan geçen zamanda, uyuşturucu bağımlısı bir travesti olmuş.. Ailesinin parasını çalıyor, kendisini taciz eden pedere şantaj yapıyor.. Kardeşi ve peder tarafından da öldürülüyor..

Peder ise, din okulunu bırakıp, yayınevinde çalışmaya başlıyor: Ignacio'nun kendisine yaptığı şantaj karşılığında onu oyalarken, Ignacio'nun kardeşi Juan'a aşık oluyor.. Sonra da Juan'la birlikte Ignacio'nun ölümüne sebep oluyor.. Juan'ın peşini bırakmaya ise niyeti yok..

Juan ise, küçük bir şehirde travesti abisiyle yaşamanın ağırlığı altında ezildiğinden ve abisinin sorumsuz davranışları sebebiyle onun ölümünü hazırlıyor.. Sonrasında onun yerine geçip, Ignacio'nun çocukluk aşkı/şimdiki zamanın yönetmeninin peşine düşüyor.. Abisinin yazdığı hikayenin filme çekilmesi ve illa da Zahara'yı oynama "tutku"su onu çok ileriye götürebilirmiş, kendisi söylüyor..

Ignacio'nun çocukluk aşkı Enrique ise başlarda hiçbir şey bilmediği olayların sırrını çözüyor filan..

Da, yani ana tema nasıl böylesine harcanabilir, hala benim aklım almıyor.. Film ilk çıktığında din okullarına eleştirel baktığı gibi gudik yorumlarla gazlanmıştı: Fakat La Mala Educacion'da bırakın din okulu eleştirisini, istismar edilen bir çocuğun ileride dönüştüğü "şey" eleştiriliyor.. Filmde "gerçek" pederin hikayeye dahil olduğu an ve uzun flashback bölümü, filmi söylemek istediklerinin tam tersi bir noktaya savuruyor..

Juan'ın niye abisinin yerine geçtiğini açıklamayan, film boyu kendini paralamasına sebep olan motivasyonunu son sahnede açıklıyor ancak: Yine de bu beni tatmin etmedi..

Yönetmen karakteriyse, otobiyografik özellikler taşıdığı belirtilen filmin Almodovar'ı..
Kafası çok karışık ve hatta çoğu zaman kaş yapayım derken göz çıkaran bir yönetmenin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.