Grande Ecole



'04 yapımı Robert Salis filmi Grande Ecole, seçkideki diğer kurmaca yönetmenlerin filmleri gibi, yönetmenin -şimdilik, son uzun metraj filmi.. Afişine kanarak izlemeye başladığım Grande Ecole, bir Fransız erotik filmi: Eh, yazının gerisini okumanıza gerek yok-
filmi izlemenize de..

Şaka filan değil, hakikaten de kötü bir film Grande Ecole.. (Muhtemelen aynı adlı) Tiyatro oyunundan uyarlanan filmde, Grandes Ecoles okulda okuyan ve yurtta kalan iki erkek (ve sevgilileri) arasındaki gerilim anlatılıyor.. Bir de sınıf meselesi var tabii: Böyle flashbacklerle filan gözümüze sokulan..

Paul'un babası zengin, ancak ailesi "burjuva" geleneklerine pek bir bağlı olduğundan küçüklüğünden beri çocuğun alt sınıftan yabancılarla konuşmasını yasaklamışlar.. Üniversitede, yine (ekonomik açıdan) alt sınıftan olan işçi çocuğun maruz kaldığı kötü muameleye karşı çıkmasıyla ikili arasında bir aşk filizleniyor.. Paul, bu sırada kız arkadaşı Agnes ile ilişkisini yürütmeye çabalarken, bir yandan da okulun alfa erkeği Louis'nin iç çamaşırlarını filan çalıp, onları giyiyor..

Sevgilisinin "tuhaflaştığını" fark eden Agnes, buna bir son vermek için Louis'yi önce kim tavlayacak oyunu oynamaya başlıyor Paul'la.. Çocuğu baştan çıkarmalar, Louis bıçaklandıktan (evet, bu da oluyor..) sonra Paul'un ellerini Louis'nin bedeninde gezindirmeler filan.. Film tam bir olaylar silsilesi şeklinde gelişiyor.. 

Ve o denli Fransız ve sıkıcı ki, saçma sapan sınıf muhabbetleri, şusu busu cidden bir yerden sonra katlanılmaz oluyor.. Özellikle Paul'un Mecir'e (ve onun temsil ettiği alt sınıfa) olan bakışı, aslında olayın özeti gibi: Son derece steril bir bakış bu.. Onları anlamak için uğraşıyor gibi durmasına rağmen, tek yaptığı vicdan mastürbasyonuna dönüşüyor.. Ki, filmin açılış sahnesindeki anne karakterinde de (hayvan hakları savunucusu kendisi) aynı yaklaşımı görmek mümkün.. Dahi, insan hakları aktivisti Agnes'te de: Steril yaşamların sınıf hassasiyetleri de benzer bir sterilliğe sahip oluyor.. 

Üstüne araya Basic Instinctvari seks oyunları sosu dökmek de filmi iyice katlanılmaz hale sokuyor.. Filmin en başarılı olduğu an, afişte de görseli kullanılan kaletdoskoptaki sevişme sahnesi.. Bu kadar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.