PVC-1


Spiros Stathoulopoulos'un '07 yapımı filmi PVC-1, tek planda çekilmiş ve bu yönüyle öne çıkmasına rağmen, açıkçası etkisinden kolay kolay çıkılamayan bi film.. Bunu sadece tek plan çekimden oluştuğu için söylemiyorum tabii: Dramatik açıdan son derece sarsıcı olduğu için söylüyorum ve bu etki film gerçek zamanlı ilerlediği için katlanılmaz bi acıya dönüşüyor..

Ofelia ve Simon Kolombiya'nın ücra sayılabilecek bi bölgesinde yaşayan evli bi çift.. 3 çocukları var.. Hakkında bildiklerimiz sadece bu..
Film, bi kamyonette yolculuk eden 5 kişiyle açılıyor: Biri, birisinin kucağında siyah bi çanta var, ne olduğunu başta anlamadığımız çantanın içinde bomba olduğunu sonradan öğreniyoruz.. 5 kişiden dördü (biri, birisi arabada kalıyor..) Ofelia ve Simon'un yaşadığı evi basıyor.. Üç çocuun ağzını ve ellerini bağlayan kişiler, Simon'u da etkisiz hale getiriyorlar.. Derken değme korku filmlerine taş çıkartacak bi sahne karşılıyor bizi: Kamera bahçede ilerledikten sonra domuzların olduğu yerden geçip, bi civcivi besleyen Ofelia'yı görüntülüyor.. İki kişinin aniden Ofelia'ya saldırdığı bu sahne hakkaten yerimden sıçratmıştı beni..

Ailenin bütün üyelerini bi araya toplayan kişiler Ofelia'nın boynuna pvc korumalı bi bomba yerleştirip 15 milyon peso istiyorlar: Aile fakir olduğu için bu parayı veremeyeceğini söyleyince gidiyorlar.. Çantadan çıkan kaseti dinlediklerindeyse hayatları artık eskisi gibi olmuyor bi daha.. İki çocuu evde bırakan çift, Rosita'yı yanlarına alıp evden çıkıyorlar: Ofelia evdeki haçlı tespihi almak için geri dönüyor ve komşularından onları kasabaya bırakmasını istiyorlar.. Ancak Ofelia'nın boynunda bi bomba düzeneği taşıdığını anlayan (öncesindeyse "yeni trend mi bu??" diye espri yapan..) komşuları onları arabasından kovuyor.. Ve aile, başka bi araçla (tren raylarında insan gücüyle hareket eden bi çeşit raylı araç: ne deniyor bu araçlara, bilmiyorum hakkaten..) ilerlemeye çalışıyor-
ki, cidden fecii güzel bi sahne..

Ve bomba düzeneğinden ilk ses geliyor, aile fecii şekilde panikliyor.. Ancak güvenlik güçleriyle buluşacakları yere varıyorlar.. Ve Ofelia'nın boynundaki düzeneği etkisiz hale getirmek için elinde küçük bi bıçakla Hurtado çalışmaya başlıyor.. Askerler, ambulans ve çevreden bikaç kişi geliyor.. Hurtoda ve Ofelia birbirlerine güç vermeye çalışırken, bomba düzeneğinden çıkan gaz Ofelia'yı bi ara bayıltıyor.. Sonra kendisine geldiğinde Hurtado bomba düzeneğini etkisiz hale getiriyor.. Buna gerçekten sevinecekken duyduğumuz patlama her şeyi alt-üst ediyor..

En uzun planların bile 1 dkyı zar zor bulduğu yeni-nesil-sinema karşısında elini taşın altına sokmaktan çekinmeyen PVC-1 teknik açıdan oldukça zor bi işin altından başarıyla kalkıyor: (Sayabildiğim kadarıyla..) 13 farklı mekana uğrayan filmin geçişleri gerçekten kusursuz.. Önceden ne kadar prova yapıldı bilmiyorum ve fakat verilen emeği hissediyorsunuz.. Oyunculukların geneli kötü olsa da, Ofelia rolünde Merida Urquia filme çok şey katıyor..

Gerçek bi olaydan yola çıkan PVC-1'i belgeselmiş gibi değerlendirmeye başlıyorsunuz bi süre sonra: Ya da ~1.5 saatlik bi ana haber bülteni gibi.. Gösterişsiz hali etkileyiciliğini kat be kat artıran ve kurguya meydan okuyan bu film gerçekten çok daha fazla takdiri hak ediyor..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.