Brüno


'09 yapımı Brüno, yönetmeni Larry Charles'tan ziyade Sacha Baron Cohen'le anılıyor.. Film, Borat'a oranla çok daha "edepsiz.." olmasına rağmen, nedense Borat kadar etkileyici (komik diye okuyunuz..) olamıyor malesef.. Bundaki temel sebepse gay-friendly yapısına rağmen, her türlü gay klişesini bünyesine tepeleme boca etmesi..

Biliriz, en azından Hollywood menşeli romantik-komedilerden, ya da o kadar uzağa gitmezsek, egemen erkek sistemin beyinlerimize kodladığı bi "gay imajı.." vardır: Nasıl olduğunu hepinizin bildiğini varsaydığım bu karikatürü malesef Brüno'da da aynen buluyoruz: Film de, bu yönüyle yüzeysel kalıyor haliyle.. Çok da derinlemesine bi gay profili beklemiyordum ve fakat, bu kadarını da diil..

neysse,, Avusturya'nın en popüler moda programını yapan Brüno'nun dibe vuruşunu izliyoruz: Önce Milano'daki Prada defilesini mahvettiği için kara listeye alınıyor ve şovu iptal edilince Amerika'ya giden Brüno, ünlü olmak için her şeyi yapıyor: Bi şov programı hazırlayan ama kabul edilmeyen, oyunculuk deneyen ama olmayan, İsrail-Filistin barışını sağlamak isteyen ve fakat mutlu sona ulaşamayan, evlatlık çocuk bile edinen ve fakat onu da koruma programı dolayısıyla kaybeden Brüno, çözümü straight olmakta buluyor.. Ve gittiği "gay converter.." yardımıyla straight olan Brüno, tam da şöhrete ulaşmışken aşkı keşfediyor.. Ve mutlu sonla bitiyor..

Film, hakkaten fecii yarmasına rağmen, zaman zaman karikatürize etmenin yüzeyselliğine de toslamıyor diil: "Sıradan.." gay bi çiftin ilişkisini gösterirken işi grotesk bi boyuta taşıması güldüremiyor malesef-
ama, bisiklete takılmış dildo düzeneği fecii yaratıcı :))

Ağız dolusu gülebileceğiniz bi iş Brüno ve fakat Borat kadar "ince.." diil malesef.. Mockumentary fikrini ilk film gibi lehine kullanan Brüno'da, dikkate değecek çok an var da, özellikle de bebeğiyle çektireceği fotoğraflar için ebeveynlerle mülakat yaptığı sahne olağanüstü olmuş.. Brüno'nun içinde bulunduğu durumun toplumsal boyutuna da projeksiyon tutan bu anlar, filmin gözümdeki değerini artırıyor-
da, abicim o nasıl bi gülüş öyle ya??

neysse,, gay klişelerine bulanmasına ve zaman zaman homofobiye göz kırpmasına rağmen, fecii komik bi film Brüno.. Kafa dağıtmak için süfer..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.