İki Saati Bulan Ekstralarıyla: This Is Spinal Tap


[Şimdi, 25. yılını kutlayan bu filmle ilgili ne yazsam olmayacak, ne kadar komik olduğunu belirtmeyeyse gerek bile yok tabii.. Kısa bi özet şeyettikten sonra, dvd ekstalarına geçicem..]

Film, rockumentary diye tanımlıyor kendisini-
mockumentary yeterince melez bi kelime diilmiş gibi..

Film, Marti DiBergi'nin proloğuyla başlıyor.. Kendisi Spinal Tap hayranı ve onları Amerika turnesi boyunca belgeleyeceğini söylüyor.. Grubun yavaş yavaş batışını izliyoruz, muhteşem beklentilerle çık/ıl../an albüm/turne, onlar için kabusa dönüşüyor, sahne şovları korkunç geçiyor (dekor olarak Stonehenge kullanmaya karar veriyorlar ve fakat ölçüler karışınca küçücük bi Stonehenge maketiyle karşılaşıyorlar misal-
ki, Derek'in maketi yapacak ablayla konuşmaları müthiş..), davulcuları korkunç şekillerde ölüyor, sahneyi filan bulamıyorlar, David'in eşi (ki, Yoko Ono yani: bildiğin..) grubun 5. elemanı gibi her bişiilere karışıyor, yetmiyor grubun menajeri oluyor, Nigel, gruptan ayrılıyor, grup iice batıyo filan.. Kabaca bu..

Filmi komik yapan tabii ki grup elemanları ve onların salaklıkları.. Büyük ve süslü cümlelerle konuşan grup elemanlarının seksi ile seksisti ayırt edememeleri, sahneyi bulamamaları, Derek'in pantolonuna koyduğu salatalıklar (ki, bu gerçeği öğrendiğimiz sahne muhteşem tabii ki..), 11'e kadar ibresi olan amfileri filan, müthiş..
Ve fakat film kurmaca olduğundan eğlencenin dozu da iki katına çıkıyor-
üç katına çıksın istiyorsanız, filmi David, Nigel ve Derek'in sesli yorumlarıyla izleyin: Ben öyle yapıyorum :))

Rock'n Roll klişelerinden böylesi bi mizah çıkarmak herkeslerin harcı olmasa gerek (Dani California'ya laf mı çarptık ne??): Müthiş bi film sahiden de..

Bi sahne misal:
Smell The Glove'un kapağı şirket tarafından reddedilir, grup Memphis'e gelir, orada Duke'la karşılaşıp el sıkışırlar, Duke'un yeni albüm kapağı hakkında konuşurlar:
- Kapak resmini gördün mü??
- Hayır, sanmıyorum..
- Şöyle bişii: Çıplak bi kadın ve masaya bağlanmış bi adam.. Ellerinde kırbaçlar var ve ikisi de yarı çıplak..
- Nereye varmak istiyorsun??
- Smell The Glove'dan çok daha kötü..
- Bunu yayımladı ve şu an 3 numara..
- Ama orada kurban o: Bize olan itirazsa kadının kurban olmasına yönelikti..
- Eğer şarkıcı kurbansa seksist diildir..
- Bunu düşünmeliydik..
- Tersine çevirmiş..
- Eğer sizi bağlasaydık sorun olmazdı..
- Tam tersi yani..
(Böyle yazınca o kadar komik diilmiş gibi geldi bi an, ama yarılmıştım..)

Gelelim dvd ekstalarına: Bi kere 1 saat 7 dklık çıkarılmış sahne içeriyor: En çok güldüklerimi yaziym..
O ilk parti gecesinde David ve Nigel, Amerika'ya İspanyolların mı, yoksa Hollandalıların mı daha önce gittiğini tartışıyor.. Sonrasında yıldızlar, evren geyiği yapıyorlar..
O meşhur sahneyi bulamama ve kaybolma sahnesinde bi ara Nigel, hiçbi yere gitmeyip "hello hello.." diye sayıklıyor..
Şoförleri grup elemanlarına ve groupilere pizza getiriyor, Nigel ona esrar veriyo denemesi için.. Başta gayet "olmaz.." diye yaklaşan şoförü bi sonraki sahnede elinde pizza kenarından yaptığı mikrofon ve sadece külotuyla şarkı söylerken görüyoruz..
Ertesi gün Marti DiBerg, o esrarlı sahne için, şoföre "seni utandıracak bişii yapmam.."/kaydı yayınlamiycam diyo..
Nigel, gitar koleksiyonunun önünde röp verirken (ki, 3-4 sahne var bununla ilgili..), farklı stillerden bahsediyor: İki notadan oluşan bi örneği var ki, gülmekten yarıyor sahiden..
"Romance.." kelimesinin Roma/Rome'dan geldiğini söyledikleri (belki de etimolojik açıdan öyledir, bilemiyorum..) sahneyse çok komik, bu çıkarıma İtalyan filmlerinin her zaman yatakta geçmelerinden bahsederek ulaşmalarıysa çok daha komik bittabii..
Elvis Presley'in mezarını ziyarete gidip, orada sadece çelenklerden bahsetmelerineyse yarılmaktan bişii diyemiyorum..
Grup elemanlarının imza gününde simsiyah kapağa, siyah kalemle imza attıkları sahneyse kesinlikle filmde de yer almalıydı..
David'in oğlu varmış yaw, hem de bildiğin ergen: Hemen akabinde kulise gittiklerindeyse, Derek'in çizmelerini çıkarma çabaları olağanüstü..
Derek'in kısa filmi (özellikle de finali..) olağanüstü ötesi..
-yine, Derek'in pantolonuna yerleştireceği salatalığı folyoya saran görevliye daha büyük bi salatalığı verip, "bu daha ii olur.." demesi.. O diil, koyduğu yeri beğenmeyip, "sol taraf.." demesi Cem Yılmaz'a da ilham kaynağı olmuş, emin oluyorsunuz yani bundan..
David'in karısını görmezden gelen menajerin gidişi ertesindeki kavga da var tabii..
Nigel ve David'in David'in eşi yüzünden tartışmaları ve Nigel'ın gruptan ayrılması akabinde David'in eşinin (imdb'ye bakmaya üşenmek çok kötü bişii..) yeni gitarist olarak Ricky'yi bulması ve David ve eşi arasındaki "aynı numara.." tartışması..
Ricky'yle ilk konser: David'in çöküşü..
Süfer sahnelerdi..

Diğer eklere gelelim:
"Vintage Tap Materials.." bölümünde iki röportaj var:
"Flower People Press Conference.." bölümünde, Tap'in ilk dönemlerine gidiyoruz: Saçlar kısa, gözler baygın baygın bakıyo.. Klişe sorulara (çiçek gücü, özgür aşk, Vietnam Savaşı, uyuşturucu..), klişe yanıtlar (kahkahalar, esprili yanıtlar, "eö, çok uzun sürdü tabii..", "su da bi uyuşturucudur..") yanıtlar veriliyor..

Diğer bölümse "Spinal Tap On "The Joe Franklin Show.."" Burada diğer konuk gruptan çok daha süfer..

Video kliplerdeyse 4 şarkı için hazırlanmış klipleri izleyebiliyoruz:
Gimme Some Money, bildiğin Beatles parodisi..
(Listen to..) The Flower People'sa, psychedelic.. Efektler gayet ii olmuş..
Hell Hole'sa, grubun metal dönemine bakış atıyor: Jartiyerli bi ablanın gayet ateşli bi şekilde açtığı klipte, metal klişelerinin (gitar parçalama, fareler, uzun yemek masasında yalnız başına yemek yemek, çıplak kadınlar, izbe bi ev (ki, dekor kendisi..)) içinde yüzüyoruz..
Big Bottom'sa grubun funk dönemine ışık tutuyor: Derek'in 8 telli iki gövdeli bası başlı başına yarma potansiyeline sahipken, Nigel'ın makyajı, sakalı (ki, bununla ilgili çıkarılmış bi sahne de var..) derken süfer eğlendiriyor..

"Promotion Materials.." bölümündeyse, filmin trailerları filan var.. Bahsetmek istediğim özel bölümse Spinal Tap'in Heavy Metal Memories toplama albümü.. İçindeki şarkıları yazıcam:
Hell Hole
Silent But Deadly
The Incredible Flight of Icarus P. Anybody
Blood To Let
Brainhammer!
Bent For The Rent
(Tonight I'm Gonna..) Rock Ya Tonite
Break Like The Wind
Cups And Cakes
Rainy Day Sun
(Listen to..) The Flower People
Heavy Duty
(Again With..) The Flower People (yazılar akarken sıra buna geldiğinde yarılıyorum haliyle..)
Sex Farm
Nice'n Stinky
Stonehenge
Rock'n Roll Creation
Gimme Some Money
Big Bottom

Son ekstra bölümüyse "Commercials.." bölümü.. 3 tane reklam var burada da..

Kısaca filmi sesli yorumla izleyip, ekstralarını da üzerine tükettiğinizde vücudunuzdaki melatonin, endorfin ve serotonin salgılarının hepsinin artmaya başladığını fark ediyorsunuz.. Keşke hep öyle kalsalar..

1 yorum:

salihcan sezer dedi ki...

aguirreden sonra favori kültüm!

güzel bi blog olmuş, hayırlı olsun. güle güle yazasın.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.