Prömiyer: The Legend Of Boggy Creek



Charles B. Pierce'nin '72 (kimi kaynaklarda '75 diye geçiyor..) yapımı filmi The Legend Of Boggy Creek, Amerika'da dönem dönem "hortlayan" sasquatchlar hakkında bir docudrama: Filmi başlangıçta feci merak etsem de, izledikten sonra pişman oldum..

Fouke Monster adıyla da bilinen ve bir dönem ulusal bir mesele haline de gelen bigfootu konu edinen film, gerçek kişilere yer vermekle birlikte kurgudan da bolca faydalanıyor.. Ülkemizi de bir ara etkisi altına alan Van Gölü Canavarı düşünüldüğünde zaman zaman bu tür toplumsal histeriler yaşandığını kabul etmek lazım.. 

Mesele de son derece karışık aslına bakarsanız: Oldukça uzun bir süre boyunca sürekli görüldüğü, dahi vurulduğu iddia edilen sasquatchların varlığı henüz kesin olarak kanıtlanabilmiş değil: National Geographic'in araştırma konusu dahi yaptığı bu "canavar"lara inanıp inanmamak size kalmış, ancak filme bakarsanız bu canlılar "kesin" olarak varlar.. 

Film Fouke halkına yaşamı bir dönem zehir eden canavar hakkındaki çeşitli şikayetleri art arda görselleştiriyor.. Kendini göstermek için genellikle yalnız kadınları ve çocukları tercih eden canavar ("bu" özelliği incelenmeyi hak ediyor), bunun yanı sıra yetişkin erkeklerin de arada sırada karşısına çıkıyor: Canavar ise hayvanları korkudan öldürebilecek kadar etkili bir şey, film boyu sadece bir insanı yaralayan canavarın leşleri arasında inekler, köpekler vs.. var.. Canavarı bulmak üzere hazırlanan, muhitin en iyi avcı köpekleri bile geri dönüyorlar, örneğin: Filmde sadece Herb nicki adam canavarı ne gördüğünü, ne de duyduğunu söylüyor.. Onun dışında herkesin canavrla bir geçmişi muhakkak var.. Bir ara 8 yıl boyunca ortadan kaybolan canavar sonra -nedense, geri dönüyor.. Vay ki ne vay..

Bir dönem Türkiye'nin de bir numaralı gündem maddesi Van Gölü Canavarı olmuştu hatırlarsanız: Haber bültenlerinde "kanıt" diye onca saçma görüntü izlemiş olmamıza rağmen, canavarın varlığına ilişkin herhangi bir kanıt, aradan geçen onca yıla rağmen bulunabilmiş değil-
gayet ciddi moddayım, dikkat ettiyseniz..
Amerika'da da sadece Fouke bölgesinde değil, birçok eyalette sasquatchtların görüldüğü, ayak izleri bulunduğu bilgileri var: Ve  fakat, çok alakasız bir benzetme olacak ama, tıpkı bir g noktası gibi korkunç bir muammanın içinde hapsolmuş bir konu aynı zamanda bu: Fouke Monster da üç ayak parmağına sahip, oldukça kıllı, uzun boylu, yapılı bir bigfoot, tıpkı diğerleri gibi.. 

Peki, toplumun bir bölümünün böylesine gerilemeli tepkiler vermesine sebep olan şey ne olabilir?? Birisinin ortaya attığı iddianın, toplum katmanlarına yayılarak, dahası ulusal çapta bir mitomaniye dönüşümünü nasıl açıklayabiliriz?? Burada, görece daha kısıtlı grup çalışmalarına bakmak gerekiyor: Elimizde şöyle bir bulgu var: [Büyük grup süreçleri] "Paranoid bir önderin peşinde dış düşmanlara karşı saldırgan itkilerle hareket eden dinamik bir kitle oluşturabilirler.." 
Otto Kernberg, Psychoanalytic Studies Of Group Process: Theory And Applications..

Film ise, benzerine az rastlanır bir başarıya imza atıyor: 100.000$'a çıkan The Legend Of Boggy Creek, gişe başarının ardından iki devam filmini de peşinden sürüklemiş.. Eh, ne diyelim, paranoyayı fırsata dönüştürmek de böyle bir şey..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.